Rivendell

Op dit rechtermenu van de website komt alles wat betrekking heeft op ecologisch familiedomein dorp 'Rivendell Village'.
Documenten en informatie worden geplaatst naargelang de concrete realisatie stap voor stap dichterbij komt.
Ook na de aankoop van het terrein en de opstart van Rivendell blijft de website verslag uitbrengen van de ontwikkelingen en uitdagingen van de gemeenschap.
Daarnaast blijft het ook een belangrijk informatie- en communicatiekanaal.

Vele bronnen (innerlijk en uiterlijk) inspireren ons om invulling te geven aan de Rivendell droom. Tot de belangrijkste behoren zonder twijfel de Anastasia boeken van Vladimir Megre. Daarin vinden we tal van richtlijnen en voorbeelden die inspireren en motiveren om naar meer ecologie, eenvoud en essentie te streven. We noemen de invulling van onze bronvisie en inspiraties een familiedomein dorp en willen daar (voorlopig) volgende zinnen aan verbinden.

Waarom die hectare?
Anastasia stelt dat een harmonische levensstijl in respectvol contact met de natuur op een eigen hectare grond de ideale combinatie is:

Anastasia:
"De hele Aarde zou een Moederland kunnen zijn voor iedereen die hem bewoont en het hele Universum zou de Mens kunnen koesteren, maar om dat te bereiken dienen alle lagen van het zijn zich te verbinden tot ťťn punt. Dat punt noem je dan je Moederland, daar creŽer je voor jezelf een Ruimte van Liefde, en al het mooie van het Universum zal zich met die ruimte verbinden. De Ruimte van je Moederland. Via dat punt zal je het Universum met heel je wezen kunnen aanvoelen. Je krijgt een ongekende kracht. Dat wordt bekend in andere werelden. Alles zal je dienen, zoals God, onze Schepper, het heeft gewild."

Lees enkele impressies uit boek 7 die het belang van de hectare nog eens bevestigen.
En de vertaling van hoofdstuk 11 uit boek 8: "1 hectare: een stuk van Moeder Aarde".

Uit Rivendell nieuwsbrief 25 van 10 december 2008.

Een hectare Moederland (2 voetbalvelden of 10.000 m2) zou bijvoorbeeld op de volgende manier kunnen ingericht worden.

Ongeveer 1/3 tot de helft is bos en struiken. Dit levert hout (als energiebron en bouwmateriaal), en verder zuurstof, pollen en voedsel zoals noten, bessen, paddestoelen en wilde planten. Het bos is de woonplaats van een rijke diversiteit aan essentiŽle fauna en flora die meehelpen om een gezonde biotoop (grond, lucht, water) op de hectare te creŽren. Eenvoudig en zonder veel inspanning bereik je via bostuinieren dus al een stukje zelfvoorziening. Op het andere deel van de hectare is er dan ruimte voor een ecologische low-impact woning, en eventueel een kleine boomgaard (fruit), een serre, een bijenkorf (bevruchting en honing), een groententuin, een bloementuin, een (zwem)vijver (nuttige dieren en planten), een rietveldje (zuivering afvalwater), een kruidentuin (genees- en keukenkruiden), een vuurplaats en een zweethut. Uiteraard alles volgens eigen voorkeur, inzicht en verlangen. Het gehele domein wordt omringd door een levende omheining van bomen en struiken die opnieuw voeding en brandstof leveren. Onderhoud en beheer van de hectare kan volgens de principes van permacultuur en bostuinieren die wonderlijke resultaten opleveren op alle grondsoorten. Zo ontstaat een rijke, gevarieerde, vruchtbare en paradijselijke Ruimte van Liefde die de bewoners overvloed en gezondheid schenken. Als je bovendien kiest om je voedingspatroon te wijzigen naar geweldloosheid (vegetarisme) en authenticiteit ( wildpluk en raw food), dan bereik je al heel snel zelfvoorziening op vlak van voeding. De arbeidsintensieve en tijdrovende teelt van gecultiveerde gewassen (courante groenten) hoeft dan niet, terwijl je volop de wilde planten, vruchten, fruit, noten en kruiden uit je tuin van Eden oogst. Eťn hectare land is trouwens voldoende om de jaarlijkse voedselvoorziening van zeven personen te garanderen.
De indeling van het ecodorp in hectaredomeinen brengt voor iedere bewonersgroep ook de noodzakelijke privacy en afzondering, terwijl de mogelijkheid om samen te werken en gemeenschappelijke activiteiten te ontplooien toch volop aanwezig blijft. Een ecologische low impact woning kun je zelf ontwerpen en bouwen (al dan niet met de hulp van medebewoners en vrijwilligers). Er zijn heel wat mogelijkheden naargelang eigen verlangen en beschikbaar budget zoals leembouw, earthship, strobalenbouw, yurt, zandzakbouw, blokhut, boomhut, containerbouw,... Deze bouwstijlen zijn uitermate geschikt om los van het netwerk te functioneren (electriciteit, water, riolering). De nodige energie komt dan bvb. van zonnefolie (goedkoper en efficiŽnter dan zonnepanelen), een windmolen of zelfs een vrije energie toestel. Drinkwater komt van de waterbronnen op het ecodorp of via de opvang, stockage en zuivering van het regenwater.

If the sight of the blue skies fills you with joy, if a blade of grass springing up in the fields has power to move you,
if the simple things of nature have a message that you understand, rejoice, for your soul is alive.

Eleonora Duse

Je eigen hectare ontwerpen en tekenen is heel bevredigend en creatief en het helpt natuurlijk ook om zo je droom te visualiseren en creŽren.
Enkele voorbeelden van Russische bewoners (klik op de foto om te vergroten).

In een Rivendell dorp is vrijheid en respect (voor medebewoners maar ook voor de natuur). Eerst dient men in harmonie te komen met een bepaalde plek. De (ongerepte) natuur is perfect uitgebalanceerd. Hoe kunnen we dit respecteren. Door in te tunen en tijd te nemen om een biotoop aan te voelen en mee te werken met wat zich daar manifesteert. (Zie ook natuurlijke landbouw). Niet langer uitgaan van wat wil ik hebben en nemen maar wel: wat is er al en wat kan ik bijdragen aan een plek.

Op bezoek in een 300 jaar oude bostuin die de bewoners al 28 generaties lang voorziet van alle voeding en medicijnen.

Kort samengevat willen wij:

Uit Rivendell nieuwsbrief 23 van 10 oktober 2008.

De voordelen van leven en wonen in Rivendell Village (of een gelijkaardig ecodorp) zijn bijzonder interessant:

Deze beweringen kunnen gestaafd worden via cijfers, verslagen, onderzoeken en praktijk voorbeelden uit bestaande ecodorp gemeenschappen.

Een samenvatting van een aantal visiepunten staan ook uitgewerkt in het Iluvanya Dossier van de initiatiefgroep die in Noord Frankrijk wil starten.

What we think,
or what we know,
or what we believe,
is, in the end, of little consequence.
The only consequence is what we do.

John Ruskin

© Rivendell Village